James Nachtwey, reporter de guerra

Cada dia veiem fotografies publicades als diaris i poques vegades pensem en els professionals que les han fet. Moltes d’aquestes imatges donen la volta al món i acabem convertides en autèntics símbols d’una època. De tots els artistes que omplen amb el seu treball les pàgines de les millors publicacions del món vull destacar la feina del que, per a molts, és el millor reporter de guerra. Estic parlant de James Nachtwey.

Aquest fotoperiodista americà ve néixer l’any 1948 a Siracusa. Va estudiar Història de l’Art i Ciències polítiques i, de molt jove, va rebre una marcada influència dels moviments en contra de la Guerra de Vietnam i també de les mobilitzacions pels drets civils que van desenvolupar els afroamericans als Estats Units. Va ser llavors quan la fotografia va esdevenir per ell quelcom més que una afició. Després de treballar com a marí mercant, es va iniciar en l’edició de documentals. No va ser fins 1976 que va treballar com a fotògraf per mitjans de Nou Mèxic. Quatre anys més tard es va traslladar a Nova York i es va convertir en fotògraf freelance per a diverses revistes.

El seu primer treball que va obtenir una ressonància internacional va ser el que va realitzar sobre el moviment civil que va tenir lloc a Irlanda del Nord i la posterior vaga de fam que van realitzar diversos membres de l’IRA.

Des de aquell projecte fotogràfic s’ha especialitzat en tot tipus de conflictes bèl·lics. Ha estat membre o associat de Black Star, Magnum i va participar activament en la fundació de l’agència Photo Agency. L’any 1993 va guanyar el premi World Press Photo.

Val a dir que el seu treball el vaig conèixer al magnífic documental War Photographer, dirigit l’any 2001 per Christian Frei. En ell es pot gaudir de la seva manera educada, professional i perfeccionista de treballar. No es tracta, ni molt menys, d’un d’aquests mercenaris de la càmera que arriben a un lloc amb ferits fan les seves fotos i se’n van amb el seu botí.

L’any 2003, va rebre l’impacte d’una granada a Bagdad. En l’actualitat continua treballant i, per exemple, va realitzar la cobertura del tsunami de Japó.

En el següent vídeo pots contemplar una petita mostra de la seva mirada fotogràfica.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s