28 de desembre de 1895

Ahir, fa 116 anys, els germans Lumière van presentar per primera vegada en públic un invent anomenat cinematògraf. I ho van fer en el Salon Indien del Grand Cafè, un establiment situat al número 14 del Boulevard des Capucines de París.

El cinematògraf era un petit aparell que permetia enregistrar imatges reals en moviment fent servir com a suport una pel·lícula de cel·luloide, fer còpies d’aquests films i, el més important, projectar-les en una pantalla. Tot i que la sessió només durava uns vint minuts, l’esdeveniment va ser tot un èxit i aviat es van formar llargues cues per veure aquelles imatges tan hipnòtiques. Parlem del París esplendorós dels impressionistes, del Moulin Rouge, de la Torre Eiffel… Un París modern i assedegat de noves eines tecnològiques i artístiques.

L’invent dels germans Lumière es va vendre arreu del món i moltes persones van comprar-lo i van anar de poble en poble projectant pel·lícules. Naixia el cinema com un espectacle amb vocació popular.

A l’altra banda de l’oceà, un senyor anomenat Thomas Alva Edison, dirigia una mena de fàbrica d’invents. Un dels seus ajudants, el William Laurie Dickson, va inventar un aparell anomenat kinetògraf (de fet, la primera càmera cinematogràfica). L’error de l’Edison va ser creure que la projecció de pel·lícules en una pantalla no tenia gens de futur. Per aquest motiu, va comercialitzar un aparell anomenat kinetoscopi que permetia el visionat de pel·lícules a través d’un petit visor. L’aparell es va vendre arreu del món però l’experiència que permetia el cinematògraf Lumière era molt més intensa i espectacular que la que proporcionava el kinetoscopi.

Els germans Lumière van presentar l’aparell a Nova York però van cometre un greu error estratègic: no el van patentar a temps. Llavors Edison, ajudat per les seves amistats polítiques, va aconseguir que s’establissin unes taxes de manera que, tot aquell que volia comprar equips de rodatge o pel·lícules, li havia de pagar una mena d’impost revolucionari. Va començar la famosa guerra de patents. Moltes de les persones (la majoria immigrants) que havien dedicat els seus estalvis a comprar-se un equip Lumière, veien com la policia decomissava les seves pertinences i es quedaven sense res. Va ser aleshores quan alguns van decidir establir-se a Hollywood. Dues van ser les raons que van motivar el creixement d’aquest lloc tan emblemàtic: la primera és que feia bon temps i això els permetia rodar a l’aire lliure. Però la segona raó és més prosaica: queda a prop de la frontera mexicana i, si sabien que la policia volia fer neteja, empaquetaven els seus equips i creuaven la frontera. És ben curiosa la Història. Hollywood va ser iniciat per uns independents que no volien sotmetre’s al dictat d’un poderós. Ara és justament tot el contrari.

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s