Homo turistis

Potser alguns de vosaltres penseu que tantes persones fent fotos a un sol motiu només poden obeir a una raó: pertànyer a un club de fans de Justin Bieber, Lady Gaga o Madonna. Descarto a Cristiano Ronaldo perquè ell ja es retrata a sí mateix… cada vegada que parla. Doncs, no. Aquestes persones estan fotografiant a la Gioconda.

El món de l’art no s’escapa a la paranoia que domina altres mitjans. Que un quadre com la Mona Lisa s’hagi convertit en una mena de celebritat a qui, si es pogués, molts demanarien un autògraf, no ens ha d’estranyar. I menys quan aquesta obra d’art (important, però potser també sobrevalorada) és un dels recursos turístics més destacats de París. Ui, sí! Quin somriure més enigmàtic! Ui, sí! Dan Brown! Ui, sí! Tom Hanks més inflat que l’ego d’en Rajoy! Ai, amics… l’ecosistema del turisme constitueix un dels signes més evidents de que l’Armageddon és a prop. No em creieu?

Ara s’apropa l’estiu, època on l’homo videns del segle XXI, es transforma en l’homo turistis, un ésser capaç de fer les estupideses més grans per publicitar al món que és feliç, que està de vacances i es diverteix molt i molt, perquè, què collons, té èxit social i tu no. Ah, et fots i balles!

Fixeu-vos en els turistes o, millor encara, poseu-vos davant del mirall en l’hotel com es digui, del lloc on sigui, després d’un esmorzar en el saló norecordoonéselcafé. Mireu-vos fixament. Penseu en les hores que caminareu, en les cues que fareu, en els guiris que driblareu per tal d’arribar al vostre destí. Analitzeu fredament la roba que us heu posat. Pantalons curts que fa calor, samarreta arrugada per aquella màquina d’arrugar roba que és la maleta, jaqueta persidecasfafred que després us farà nosa tot el fucking day, càmera de fotos que no sé si exhibireu molt perquè hi ha manguis amants de les reflex digitals i, si sou el pitjor del pitjor, sandàlies amb mitjons. Aquí ja no hi ha dubte, si portes sandàlies amb mitjons, combinades amb unes bermudes de quadres i camisa de quadres, ja no ets un ésser humà: t’has convertit en un efecte òptic.

En resum, si tu ets dels que fotografien la Gioconda per dir-li al món: he estat a París, què feliç sóc, és probable que t’oblidis de donar-te la volta i gaudir de “Les noces de Canà”, una obra d’art molt més impressionant que la Lady Gaga de la pintura mundial. 

Anuncis

2 comments

  1. elnoiroig

    No puc estar-hi més d’acord. Les fotos a la Gioconda o alguna sala d’Orsay fan esgarrifar.
    Al final, han guanyatm ja que han aconseguit que la gioconda s’hagi de posar a 10m de distància amb un vidre antirreflector pels flaixos. Vaja, que ho veus millor a un gif de 10Kb que en directe.

  2. Pere Bou Puigventós

    M’has tret l’article de la boca. Jo hi afegiría: no has vist la cara de patir que fan els turistes. Patir calor, patir sed, patir cansament, patir d’avorriment……….en fi, que l’Homo Turísticus es una mena de bèstia patidora per mor d’impostar durant unes setmanes una vida que els la “sua”.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s