Joan Rosell: no tens vergonya

rosell

Benvolgut, o no, Joan Rosell:

 

Hi ha un vell aforisme del Groucho Marx que m’agrada molt: “és millor romandre callat i semblar idiota, que parlar i eliminar tot dubte”. Efectivament, has perdut l’oportunitat de guardar silenci perquè la teva afirmació ja ha passat a formar part dels despropòsits de l’estiu.

Sóc un invisible membre de la classe mitjana. Porto més de 26 anys cotitzats i mai he demanat una baixa, ni tan sols un permís de paternitat o de boda. I no sóc cap heroi. Una mica imbècil… potser. Però en cap cas un heroi. El que t’intento dir és que tu i aquesta casta (gràcies Pablo Iglesias) d’empresaris, banquers, patronals, think tanks fatxes i aprofitats del sistema, ens heu fet a nosaltres, els treballadors, els responsables de la maleïda crisi. Es que habéis vivido por encima de vuestras posibilidades. Es que se han de abaratar los despidos. Es que si sois jóvenes tenéis que aprender inglés y largaros a Londres a servir cafés para practicar la movilidad exterior. Es que hay mucha gente que apura los subsidios de desempleos y no busca trabajo hasta el último día. Es que… Es que… I ara, el que ens faltava per sentir és que les mestresses de casa són les culpables de la crisi. No s’ha estigmatitzat suficient a les dones com perquè ara arribi el salvador del mercat laboral a repartir bufetades. De veritat, nano, no tens vergonya.

Si gaudissis d’un mínim de sensibilitat social t’adonaries que moltes de les dones de les què parles són mestresses de casa perquè en el seu moment van ser expulsades del sistema acadèmic i del sistema laboral. Eren elles las que s’havien de quedar a casa per cuidar dels fills i dedicar-se en cos i ànima a les tasques domèstiques. Han estat dones enganyades per la tradició, pel masclisme carpetovetònic que molts com tu porteu a la sang. Tu, el rei de la patronal, de la moderació salarial, de l’abaratiment dels acomiadaments, de les retallades socials, de la pèrdua dels drets dels treballadors… Tu, l’amic de la FAES… Tu, el que guarda silenci quan sap que la majoria d’empreses de l’IBEX 35 tributen en paradisos fiscals… Tu, que et sembla genial que algunes empreses facin ERE’s quan ni tan sols tenen pèrdues… Tu, que et rentes metafòricament el teu cul de nen pijo amb els convenis col·lectius… Tu, tens els pebrots de desplaçar la culpa de la crisi a les mares que amb el seu esforç diari han permès que aquest país sigui alguna cosa més que una monarquia bananera? Vinga, maco, menys conferències a la caverna i més treballar.

Em pots seguir al Twitter: @alexsocietat i també al Facebook

Anuncis