Tinc un dilema moral

interrogante

Un dilema és una situació que t’obliga a escollir entre dues alternatives. La moral correspon a allò que s’adapta al que es considera positiu davant d’allò dolent. Un dilema moral seria llavors quan una persona ha d’optar entre dues possibilitats que poden ser censurables des d’un punt de vista moral. Dit d’una altra manera, facis el que facis, hi ha arguments condemnables en les dues opcions.

Ahir la Inés Arrimadas va publicar al seu compte de Twitter un comentari a Facebook brutalment fastigós d’una usuària. Ho va fer amb noms i cognoms. El comentari era inqualificable i, tot i que no sóc jurista, crec que també denunciable a la justícia. L’autora del comentari ha patit un assetjament enorme a les xarxes i, pel que diuen alguns mitjans, ha estat acomiadada de la seva feina. He llegit un interessant article a El Confidencial, signat pel Juan Soto Ivars, que denuncia el fet que la Inés Arrimadas hagi publicat el comentari amb els noms i cognoms de la usuària. Diu el Juan Soto: Si Arrimadas quería desahogarse, cosa comprensible, debería haber ocultado la foto y los apellidos de esa mujer. Cuando publicó su nombre y sus apellidos, la diputada echó a una desconocida al sistema de justicia paralela más cruel del siglo XXI: la ira de las redes, el enjambre donde una gota de odio produce un tsunami y donde el castigo por cualquier crimen, real o falso, es imposible de controlar. He dit que l’article m’ha semblat interessant perquè promou un doble debat que cal tenir. D’una banda s’exposa el perill que tenen les xarxes i l’enorme responsabilitat i intel·ligència que es necessita per no rebre augmentada per un milió la ira que has depositat. D’altra banda, s’incideix en un fet molt clar: hem d’encendre amb noms i cognoms una foguera d’imprevisibles conseqüències? I vet aquí el meu dilema moral.

He estat molts anys publicant els comentaris que denuncio amb el nom tapat o difuminat. Ho tenia molt clar: volia denunciar les idees i no les persones. Molts lectors em demanaven que, davant de comentaris tan bèsties, i atenent a que quan un és major d’edat ha de ser responsable dels seus actes en els espais públics (i les xarxes socials ho són), publiqués el nom d’aquests usuaris. Jo em negava, tot i saber que podia posar en dubte l’existència del comentari al ser més difícil comprovar la seva veracitat. Ho tenia clar. Doncs bé, des de fa unes setmanes publico el nom i el cognom dels usuaris que escriuen bajanades. Per què? Perquè he arribat a la conclusió que escriure a Twitter o a Facebook és com pujar-se a una cadira al bell mig d’una plaça i cridar o com anar-se a l’Speakers’ Corner de Hyde Park i fer discursos. La diferència és que no veus com et mira la gent i que l’impacte que pots tenir a les xarxes pot ser mundial. Facebook ja té disset anys. Twitter ja té set. Crec que és temps suficient per saber on ens fiquem, com a adults i per controlar la nostra ira tenint el respecte com a guia.

Tanmateix, tinc un dilema moral que no me’l trec de damunt. La sensació és que, faci el que faci, alguna cosa sortirà d’uns principis morals que intento mantenir, d’alguna manera estaré actuant malament. Obro debat a la pàgina de Facebook d’aquest blog: publico o no publico el nom de la gent que insulta, amenaça o fa comentaris carregats d’intolerància? És bo que se sàpiga qui va molt més enllà de les normes de respecte que, en principi, promouen aquestes plataformes a fi de que es tanquin comptes que promouen l’odi? Si publico el nom estaré encenent una flama d’imprevisibles conseqüències per a una persona que potser no estava en el seu millor moment? Deixem de denunciar? Acceptem unes xarxes socials sense cap mena de control on estiguin presents espais feixistes, xenófobs, masclistes, catalanòfobs o homòfobs? Estem preparats per a un món digital on les fronteres entre veritat o mentida o entre llibertat d’expressió o injúria no estan tan clares? To be or not to be. That is the question. Repeteixo: teniu oberts els comentaris a la pàgina de Facebook d’aquest blog.

nou final

Pots seguir el BLOG SOCIETAT ANÒNIMA a:

logotw Twitter @blogsocietat 

UnknownFacebook

tumbñTumblr

Anuncis